Soevereiniteit & demonstraties

In bovenstaande video wordt gemeld dat de politie zelf met stenen naar zichzelf aan het gooien was (iets dat niet iets bijzonders is, het is de eeuwenoude praktijk van het provoceren om een harde aanpak te legitimeren). Iemand anders reageerde daar weer op, door te schrijven dat hij mensen vuurwerk zag afsteken (dat gebeurd ook nogal eens bij demonstraties), en dat hij toen vertrokken is omdat hij dacht dat het fout zou kunnen gaan.

Onderstaande is de reactie op dat laatste commentaar. Het bevat zo wat bedenkingen rond demonstraties, en wat een goede demonstratie cultuur zou zijn. Het komt er kortweg op neer dat men zelf ongeregeldheden binnen de demonstratie moet kunnen aanpakken.

§

Er is meestal een gebrek aan professionalisatie bij de Nederlandse oppositie. Je moet een goede orde dienst hebben. Maar ja, zet dat maar even op. Dat zou kunnen als er altijd een groot aantal stevige mannen zijn, die dat gewoon kunnen. Helaas mist die graad van organisatie en dat niveau van inzet. Anders had je de provocateurs kunnen neerhalen en afvoeren, ook en vooral die van de politie zelf. Je moet jezelf ook kunnen organiseren, om dit soort besluiten te kunnen nemen. Het is wat lastig allemaal, dat snap ik, maar als de toon is gezet van wat wel en niet wordt geaccepteerd (als in: breed besloten door die demonstratie), dan is dat relatief makkelijk zo vast te houden.

Eigenlijk gaat dit naar een onderliggende kwestie, namelijk: als je demonstreert tegen gangbaar beleid, dan zeg je eigenlijk dat jij de overheid zou kunnen en/of moeten zijn. Dan wordt je dus verantwoordelijk voor orde op straat, en dat begint binnen je eigen groep, binnen die demonstratie zelf. Als jij het niet klaar krijgt om politie provocateurs die met stenen gooien zelf te arresteren en te neutraliseren, dan laat je zien dat je niet in staat bent om die Soevereine macht uit te oefenen. Dat feit laat zich dan zien in de feitelijke provocatie, en dan veegt de politie het op. Het is eigenlijk een verlies aan eer, wat je dan als groep lijdt, dat je provocatie toe hebt gelaten. Je laat dan zien dat je een chaos groep bent.

Ik zeg dit, in volle steun aan de demonstratie, trouwens. Ik wil alleen dat het beter gaat. Het moet op een hoger niveau, al deze dingen.

P.S. Als ik er zo even over nadenk, zou je kunnen zeggen dat de fout die Arie maakte, was dat hij die mensen die met stenen gooiden had moeten stoppen. Hij had ze moeten aanvallen. Daarbij had hij klappen kunnen krijgen, maar dat was het waard geweest (in deze redenering). Nu heeft hij dat niet gedaan, maar alsnog klappen gekregen van de politie. Dat waren als het ware, de klappen die hij had moeten riskeren, en nu heeft hij ze alsnog te pakken.

Ok leuk (en makkelijk geschreven vanachter een toetsenbordje). Ja, dat zie ik natuurlijk ook. Iemand van 71 hoeft helemaal niets, en zeker geen gevechten aan te gaan. Anderen hadden dat moeten doen. Aarie had daar wel een rol in kunnen spelen. Een groep had die stenen gooiende agenten moeten stoppen, en vastbinden op de grond met touwen en eventueel tijdelijk vast zetten in een auto of busje. Naderhand kunnen ze dan worden overgedragen aan de politie, en kan een aanklacht tegen hen worden ingediend.

Ik zeg niet dat dit “had gemoeten” in de zin van “oh oh wat dom, had maar zus had maar zo” maar wel in de zin van: dit is de cultuur die we moeten hebben, waar we provocaties niet pikken, tenzij dat breed door de groep zo is besloten dat het wel moet. Het zou beter zijn als we dat konden, daar moeten we naar toe werken. Je kunt redelijk makkelijk een demonstratie groep peilen, of die provocaties willen of niet, door met een megafoon om een handopheffing te vragen. Wil de groep vrede, dan hard optreden met orde troepen tegen interne provocateurs.

Megafoon: “Wie wil provoceren tegen de politie: stenen gooien, vloeken en schelden¹, vuurwerk afsteken, enzovoorts ? Graag hand op steken.”
Megafoon: vraag wie geen provocatie wil, ook hand opsteken.

➡ Als er alleen een kleine minderheid iets anders wil, dan moet die vertrekken. Megafoon zegt: zus en zo moeten daar heen. Je kunt hier diverse strategieën uit spelen. Als die niet vertrekken maar gemengd blijven, moeten ze er uit gewerkt worden. Sorry maar het is niet anders. Je moet kunnen optreden, je moet orde kunnen handhaven, juist intern. Je moet ook begrijpen dat dit hele land, “interne orde” is, voor de regering, en als je zelf de regering bent. Interne orde is veruit het belangrijkste. Als je dat niet kan, dan ben je in feite niks.

➡ Als een kleine minderheid alsnog begint men provoceren, omdat ze bijvoorbeeld zichzelf stil gehouden hebben, dan weet je dat dit geen eerlijke mensen zijn, want de eerlijke heel boze mensen die willen provoceren, die hebben de anderen al met rust gelaten en zijn elders bezig. Dit maakt het trouwens ook makkelijker voor de politie om die relschoppers te arresteren, als die illegale dingen doen. Je distantiëert jezelf van het probleem, ook in het oog van het bredere publiek. Je hebt dan het morele recht om die minderheid, die gelogen heeft en toch gaat provoceren, aan te pakken. Ze zijn dubbel in de fout. Je kunt wat borden maken waarop staat, of deze demonstratie het provoceren toe staat, en hoe precies. Zo moeilijk is dat niet “Geen provocatie” bijvoorbeeld.

Als je een “demonstratie” hebt die wel wil provoceren, die hard tegen hard wil gaan, die vind dat de grens in bereikt met de dictatuur in Nederland, of die zelfs een gewapende opstand wil uitvoeren, of een staatsgreep, dan doe je dat en dan kunnen de mensen die dat niet aan zien komen direct weg en zichzelf redden. Het moet het ene of het andere zijn, nietwaar ? Een gesprek is heel iets anders dan een gevecht.

¹ Vloeken en tieren lijkt niet zo erg, maar ik heb gezien hoe de Amerikaanse jeugd bendes zich verbaal hebben misdragen tegen de politie, in eindeloze directe video. Het was walgelijk om te zien. Dan hadden ze ineens wel de politie nodig, omdat iemand onwel werd. Het provoceert de politie, het maakt ze agressief, en terecht. Ik heb het dan niet over een enkele schreeuw of scheldwoord, maar stelselmatig maximaal mensen proberen te vervloeken en van binnen pijn te doen. Volkomen zinloos verbaal geweld. Ik zou het niet doen. Het maakt de situatie alleen maar erger. Het is ook een vorm van provocatie.

Propaganda work:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.